Chrome UX Report: Data o rychlosti webu od uživatelů

28.05.2024

Chrome User Experience Report (Chrome UX Report, CrUX) je projekt společnosti Google, který shromažďuje a poskytuje data o skutečném výkonu webových stránek. Nejedná se tedy o nějaké ad hoc laboratorní testování v daném okamžiku, ale test z řady měření z různých sítí a konců světa, ze kterých váš web uživatelé v daném časovém období navštívili.

Jak sbírá Chrome UX Report data?

Data jsou shromažďována od uživatelů, kteří používají prohlížeč Chrome, a kteří mají povolené odesílání anonymních statistik o používání stránek. Jde o data, která ovlivňují uživatelskou zkušenost s navštívenými weby. Konkrétně jde hlavně o data popisující, jak rychle se web načítá, jak dlouho trvá, než se všechny prvky přestanou v průběhu načítání pohybovat a jak rychle web reaguje na akce návštěvníka. Více informací najdete níže v článku a v příspěvku věnovaném PageSpeed Insights.

Jak jsem již psal, data jsou anonymizována. Veškeré osobní údaje jsou tedy smazány, aby bylo zachováno soukromí uživatelů, kteří data poskytují. Sesbíraná data jsou následně agregována a prezentována v podobě metrik ukazujících, jak jednotlivé stránky reagují a jak jsou návštěvníkům předkládány. Prostě jaký byl uživatelský zážitek konkrétních webových stránek.

Jak se k datům dostat?

Předem bych rád upozornil, že ne o všech webech je možné si data zobrazit. Pokud je web nový, má ještě málo návštěv nebo ho navštěvují uživatelé, kteří do CrUX nepřispívají, bude dat málo a požadované reporty se nepodaří sestavit.

CrUX Dashboard

Chrome UX Report Dashboard: Výřez výstupu hodnocení Core Web Vitals

Google poskytuje zdarma veřejně přístupný nástroj z Looker Studio, který umožňuje vizualizovat a analyzovat data z CrUX. Možností, jak se k webu dostat, je několik. Jeden z nejsnazších je vytvořit si v prohlížeči Chrome a podobných nový vyhledávací engine:

Okno v nastavení prohlížeče Chrome, kde se přidává vyhledávací engine

PageSpeed Insights

Výsledek analýzy zážitku skutečných uživatelů v PageSpeed Insights

Pokud má váš web dostatek dat, dají se výsledky zobrazit i pomocí PageSpeed Insights. Hodnocení na základě dat od skutečných uživatelů totiž čerpá údaje právě z CrUX. Více o tom, co která metrika znamená, si můžete přečíst v příspěvku zaměřeném na PageSpeed Insights.

Google Search Console

Data shromážděná v CrUX o vašem webu je možné si nechat zobrazit i pomocí Google Search Console. Google tak v rámci této služby poskytuje ucelená data, jak si váš web vede a jaké informace má o něm shromážděné.

Shrnutí základních informací

CrUX Poskytuje důležitá data o tom, jak vaše stránky vidí ostatní uživatelé a můžu proto jen doporučit se na data, která obsahuje, jednou za čas podívat. Reporty jsou navíc zdarma, což není u nástrojů pro monitorování skutečných uživatelů (Real User Monitoring – RUM) příliš běžné. Na druhou stranu se jedná pouze o data od vybrané skupiny uživatelů. Těch, kteří mají prohlížeč Chrome a souhlasí s přispíváním do CrUX.